در اولین دیدار از افغانستان
کارین جمتین میگوید: “من در باره کار کمیته سویدن برای افغانستان شنیده ام و برای من بسیار جالب هست تا خود فعالیت های آن را از نزدیک مشاهده کنم. هرچند من یک بخش کوچکی از این نهاد را دیده ام ولی من واقعاً تحت تأثیر آن قرار گرفته ام.”
رئیس عمومی آژانس توسعه بین المللی سویدن (SIDA)، خانم کارین جمتین در اولین دیدار خود از افغانستان مورخ ۲۸ می به دیدار یک مرکز ارتوپیدیک در شهر مزارشریف که از سوی موسسه کمیته سویدن برای افغانستان اداره میشود، پرداخت. این مرکز سالانه حدود ۲۶۰۰ تن را که شامل ۱۲۰۰ زن میشود، با فراهم نمودن وسایل حرکی کمک میکند. در مجموع کمیته سویدن برای افغانستان سالانه برای بیشتر از ۱۴۰۰۰ تن در افغانستان کمک های ارتوپیدیک را فراهم میدارد. پولیو یکی از امراض و دلایل معمول برای کمک جستن است و افغانستان یکی از چند کشور محدود در جهان است که این مرض هنوز از آن ریشه کن نشده است.
سخی داد 55 ساله در هنگام طفولیت هر دو پاهایش به مرض پولیو مصاب گردیده است. او فعلاً در خانه خواهران خود بسر می برد و هشت سال قبل او اولین چوکی ارابه دار (ویلچیر) خود را از مرکز ارتوپیدیک در شهر مزار شریف بدست آورد. چوکی ارابه دار (ویلچیر) سخی داد شکسته است و او همزمان با حضور رئیس عمومی آژانس توسعه بین المللی سویدن (SIDA) در این مرکز آمده است تا یک پایه چوکی جدید ارابه دار (ویلچیر) بدست آورد.
سخی داد میگوید: «قبل از دریافت کمک از مرکز ارتوپیدیک من از دستان خود برای حرکت از یک جا به جای دیگر استفاده میکردم. دستانم و بدنم از اثر لغزش به روی زمین زخمی میشد. حالا که من یک چوکی ارابه دار (ویلچیر) جدید دارم در جستجوی کار از خانه بیرون میروم. من از کمیته سویدن برای افغانستان متشکر هستم بخاطریکه من هرگز نمی توانستم خود یک چوکی اربه دار (ویلچیر) خریداری کنم.
کمیته سویدن برای افغانستان خدمات فزیوتراپی را از طریق ۱۲ مرکز فزیوتراپی ارایه میدارد و اشخاص دارای معلولیت را نیز در خانه هایشان از این خدمات مستفید میسازد. وسایل حرکی و کمکی در چهار مرکز ساحوی ساخت و تولید دست و پای مصنوعی (پروستتیک و ارتوتیک) تولید میشوند. کمیته سویدن برای افغانستان خدمات ساخت وسایل حرکی و کمکی از قبیل پروستتیک، ارتوتیک، چوکی ارابه دار (ویلچیر) و چوکات راهروی را برای بیش از سی سال در افغانستان فراهم داشته است. توانمند سازی افراد دارای معلولیت فزیکی به سهم و اشتراک مساویانه افراد در اجتماع کمک میکند که این امر یکی از اهداف کمیته سویدن برای افغانستان را شکل میدهد.