نرگس در نبود حمایت کمیته سویدن، امیدش را از دست داده است
نرگس ۱۴ سال سن دارد و ناشنوا است. پدر او، محمد حسین از بیماری فلج پا رنج میبرد. هردوی آنها از سوی کمیته سویدن برای افغانستان حمایت میشدند، اما پس از تعلیق فعالیتهای کمیته سویدن از جولای ۲۰۲۳ بدینسو، آنها دیگر خدمات دریافت نکردهاند. اکنون آنها نگران آیندهی شان هستند.
نرگس ۱۴ سال سن دارد و ناشنوا است. پدر او، محمد حسین از بیماری فلج پا رنج میبرد. هردوی آنها از سوی کمیته سویدن برای افغانستان حمایت میشدند، اما پس از تعلیق فعالیتهای کمیته سویدن از جولای ۲۰۲۳ بدینسو، آنها دیگر خدمات دریافت نکردهاند. اکنون آنها نگران آیندهی شان هستند.
نرگس با زبان اشاره میگوید: ” من میخواهم در آینده داکتر شوم اما اگر کمیته سویدن نتواند دوباره به من کمک کند، من نمیتوانم به این آرزویم برسم. من هرزمانی که در مورد روزهایی که معلمم مرا درس میداد فکر میکنم ، چنان ناراحت میشوم که میخواهم گریه کنم.”
نرگس تا دوازده سالگی به علت ناشنوایی به هیچگونه خدمات آموزشی دسترسی نداشت، تا اینکه کمیته سویدن خدمات آموزش خواندن، نوشتن، و زبان اشاره را برای او فراهم کرد. معلم او به خانهاش میرفت و برای نرگس درس میداد.
نرگس میگوید: ” من نمیتوانستم با دیگران ارتباط برقرار کنم، و این مرا بسیار ناراحت میکرد. من تمام روز را در خانه میگذراندم و احساس خوبی نداشتم، تا اینکه معلمم به من زبان اشاره را آموزش داد.”
محمد حسین، پدر نرگس، به وضاحت میتوانست ببیند که معلم خانگی چقدر توانسته زندگی نرگس را تغییر بدهد.
او میگوید: ” ما میتوانستیم جرقههای امید را در چشمهای نرگس ببینیم.”
نرگس با خانوادهاش در ولسوالی چهارکنت، ولایت بلخ زندگی میکند، یک محل روستایی با دسترسی محدود به فرصتهای شغلی. کمیته سویدن به منظور رساندن افراد دارای معلولیت به خودکفایی و ثبات مالی، آموزشهای حرفهای را برای آنها فراهم میکند. محمد حسین یکی از اشتراک کنندههای آموزش حرفه خیاطی بود.
محمد حسین میگوید: “کمیته سویدن تنها امید من بود که با آموزش خیاطی بتوانم دستگاه خیاطی برای خود داشته باشم و مخارج زندگی خانوادهام را تامین کنم.”
او همچنان اضافه کرد: ” ما از امارت اسلامی افغانستان محترمانه درخواست میکنیم تا به کمیته سویدن اجازه از سرگیری فعالیتهایش را بدهد. در آن صورت من میتوانم دوباره به صنف حرفه خیاطی بروم و نرگس درسهایش را ادامه بدهد. تعداد زیادی از افراد دارای معلولیت به کمک های عاجل که در گذشته از سوی کمیته سویدن ارائه میشد نیاز دارند.”
سالانه هزاران نفر به شمول کودکان از خدمات کمیته سویدن در شمال افغانستان مستفید میشدند. کمیته سویدن به منظور شامل کردن کودکان دارای معلولیت در مکاتب دولتی/رسمی صنوف آمادگی مکتب را برای آنها در مراکز آموزشی و یا خانههای شان فراهم میکرد.
در سال 2022، نزدیک به 200 1 کودک به شمول 500 دختر با حمایت کمیته سویدن از این خدمات مستفید شدهاند. اما به دلیل تعلیق فعالیتهای کمیته سویدن هزاران کودک آسیبپذیر در سال 2023 بدون حمایت باقی مانده اند .
به دنبال سوزانده شدن نسخههایی از قرآن کریم در کشور سویدن، امارت اسلامی افغانستان دستور تعلیق تمام فعالیتهای مرتبط به کشور سویدن را در افغانستان صادر کرد. کمیته سویدن یک نهاد مستقل و بیطرف بوده و هیچگونه ارتباطی با دولت سویدن ندارد. کمیته سویدن شدیدأ این عمل را محکوم کرده و از اعمال مشابه فاصله میگیرد. کمیته سویدن در پاسخ به این دستور تمام فعالیتهایش را در افغانستان متوقف کرده است.